23.03.2023

Прокуратура через суд вимагає скасувати рішення Київради, яким передбачено комерційне будівництво на острові Труханів

     

Київська міська прокуратура заявила до Господарського суду м. Києва позов про визнання незаконним та скасування рішення Київської міської ради про поновлення приватному підприємству договору оренди земельної ділянки вартістю понад 12, 8 млн грн в прибережній смузі річки Дніпро на острові Труханів.
 
Встановлено, що Київська міська рада у 2007 році передала суб’єкту підприємницької діяльності в оренду на 10 років земельну ділянку площею близько 0,4 га в межах прибережної захисної смуги на острові Труханів для будівництва та обслуговування комплексу відпочинку з кафе та автостоянкою.
 
Установлено, що підприємство неналежно виконувало умови договору, у зв’язку з чим, після закінчення у 2017 році строку його дії, втратило переважне право на поновлення договірних відносин.
 
Однак у 2021 році Київрада поновила підприємству договір оренди ще на 10 років та визначила категорію земельної ділянки як землі рекреації.
 
Попри те, що на сьогоднішній момент земельна ділянка вільна від забудови, вказаним рішенням підприємству надано можливість здійснити на цій території будівництво комплексу відпочинку з кафе та автостоянкою.
 
Зауважимо, що спірна ділянка, яка знаходиться в межах прибережної захисної смуги на острові Труханів, в силу закону повністю відноситься до категорії земель водного фонду, де будівництво споруд заборонено.
 
Таким чином, при прийнятті оспорюваного рішення Київрада допустила численні порушення земельного та водного законодавства, оскільки поновила договір оренди землі з неналежним орендарем та віднесла вільну земельну ділянку водного фонду на острові Труханів до земель рекреації та розпорядилась нею поза конкурентними засадами.
 
У зв’язку з цим, Київська міська прокуратура звернулася до суду з позовом про скасування рішення ради та повернення земельної ділянки.
 
Ухвалою Господарського суду м. Києва відкрито провадження у справі за цим позовом та її призначено до розгляду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1317