03.04.2023

За клопотанням столичної прокуратури суд заарештував начальницю Житомирській митниці та двох її спільників, викритих на корупції

                                    

За клопотанням Київської міської прокуратури судом обрано запобіжні заходи начальниці Житомирської митниці, керівнику відділу та митному брокеру, викритим в організації корупційної схеми одержання неправомірної вигоди за безперешкодне оформлення товарів, які завозяться на митну територію України (ч. 3 ст. 368 КК України).
 
За рішенням суду очільниці Житомирської митниці обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 805 тис. грн, керівнику відділу - у вигляді тримання під вартою із заставою 805 тис. грн, митному брокеру - у вигляді тримання під вартою із заставою 671 тис. грн.
 
Як повідомлялося, вказані особи організували корупційний механізм митного оформлення імпортних товарів, пропонуючи надання незаконних послуг з приховування товару від митного контролю, підміни номенклатури тощо.
 
Ціни на такі послуги коливались від 200 гривень до 400 доларів США за одну декларацію в залежності від виду послуги, номенклатури товару та країни походження товарів. Правоохоронці задокументували декілька епізодів передачі підозрюваним грошових коштів за надані «послуги» з митного оформлення.
 
Затримали фігурантів «на гарячому» під час отримання чергового траншу неправомірної вигоди у сумі  2 тис. доларів США та 50 тисяч гривень.
 
У межах слідства перевіряється причетність інших службових осіб митниці до протиправної схеми.
 
Слідчі дії у кримінальному провадженню тривають.
 
Довідково: санкція інкримінованої статті передбачає до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади та займатись певною діяльністю та строк до трьох років, та з конфіскацією майна.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1042