04.04.2023

Брали передоплату за неіснуючі генератори – двом шахраям повідомлено про підозру

    

За процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури м. Києва повідомлено про підозру двом раніше судимим чоловікам за фактом шахрайського заволодіння грошовими коштами, вчиненого групою осіб з використанням електронно-обчислюваної техніки (ч.3 ст.190 КК України).
 
За матеріалами слідства, восени 2022 року в умовах масштабних проблем в Україні з електропостачанням через обстріли РФ об’єктів критичної інфраструктури, зловмисники розробили злочинну схему ошукування людей. Вони розміщували в інтернеті неправдиві оголошення щодо продажу генераторів та інших товарів без наміру їх продавати.
 
Зловмисники брали передоплату з громадян за неіснуючий товар в розмірі від 1,5 до 4 тис. грн з кожного, після чого зникали та грошовими коштами розпоряджались на власний розсуд.
 
Органом досудового розслідування на даний час встановлено сім  потерпілих від шахрайських дій зловмисників.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.
 
Досудове розслідування триває, проводяться ряд слідчих та розшукових дій з метою встановлення усіх потерпілих від дій шахраїв.
 
Санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими Оболонського райуправління ГУ НП в м. Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури
 

кількість переглядів: 1051