18.04.2023

Афери з квартирами та організація незаконного перетину кордону – прокуратурою припинено діяльність злочинної групи

    

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито та повідомлено про підозру організатору та п’яти учасникам злочинної групи за фактами заволодіння чужим майном шляхом обману в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК України) та двом з них повідомлено про підозру за фактом сприяння у незаконному переправленні осіб через державний кордон України (за ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 332 КК України)
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що 39-річна, раніше судима уродженка Київської області, організувала та очолила стійку злочинну групу, до складу якої залучила ще п’ятьох громадян України.
 
За розробленою нею злочинною схемою співучасники підшукали дві квартири в Солом’янському районі м. Києва, які тривалий час не використовувались власниками чи їх спадкоємцями. Учасники схеми підробили правовстановлюючі документи на квартири для подальшого продажу цього майна та заволодіння грошовими коштами громадян.
 
З метою введення покупців в оману зловмисники заздалегідь підшукали приміщення та оформили його під офіс нотаріуса для подальшої імітації угоди купівлі-продажу квартир та розподілили між собою ролі у цьому злочині.
 
Організатор виконувала роль нотаріуса та посвідчувала попередньо підроблені правовстановлюючі документи. Її спільники - 32-річна раніше судима уродженка м. Києва та 47-річний уродженець Чернігівської області виконували роль власників та продавців квартир, 31-річна уродженка Вінницької області виконувала роль помічника нотаріуса та 58-річна уродженка м. Києва виконувала роль ріелтора.
 
Крім того, організатор злочинів за грошові кошти, отримані від особи залученої слідством до конфіденційного співробітництва, виготовила та передала підроблений паспорт громадянина України, а також зобов’язалась виготовити три підроблені свідоцтва про народження дітей, посвідчення батька багатодітної сім’ї та паспорт громадянина України для виїзду за кордон.
Вказаними діями підозрювана сприяла та надала особі можливості для незаконного перетину державного кордону в умовах воєнного стану.
 
Під час документування злочинної діяльності за постановою прокурора проведено контроль за вчиненням злочину у формі імітування угоди купівлі-продажу квартир та усіх учасників злочинної групи затримано в порядку ст. 208 КПК України в момент заволодіння імітаційними коштами («куклою») у сумі 60 тис. дол. США, що виділялися для документування цього злочину.
 
За результатами проведених 13 обшуків за місцями проживання фігурантів,  в інших приміщеннях, а також в автомобілі вилучено флеш карти, комп’ютерну техніку, мобільні телефони з сім-картами, записники з нотатками, що містять відомості про протиправну діяльність співучасників, грошові кошти, підроблені правовстановлюючі документи на квартири, печатки нотаріуса та кліше, які безпосередньо підтверджують факт скоєння злочинів та причетність до них затриманих осіб.
 
Наразі трьом учасникам злочинної групи, в тому числі організатору обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, ще двом – у вигляді цілодобового домашнього арешту та одному – у вигляді особистого зобов'язання.
 
Санкція статей передбачає покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Слідство триває.
 
Викриття злочинної діяльності здійснювалось слідчими СУ ГУНП у м. Києві спільно з співробітникам ДСР НПУ, під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1066