25.04.2023

Закликав до геноциду українського народу та підтримував окупантів – шанувальнику «руського миру» повідомлено ще одну підозру

    

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру мешканцю столиці, уродженцю Луганської області, за фактами поширення матеріалів із публічними закликами до повалення конституційного ладу в Україні, зміни меж території України, вчинення терористичного акту, геноциду, ведення агресивної війни, а також виправдовування збройної агресії РФ проти України та глорифікації її учасників (ч.ч. 2, 3 ст. 109, ч.ч. 2, 3 ст. 110, ч. 1 ст. 258-2, ст. 436, ч.ч. 2, 3 ст. 436-2, ч. 2 ст. 442 КК України). 
 
За даними слідства, підозрюваний з квітня 2022 року, використовуючи власний акаунт у забороненій в Україні соціальній мережі, поширював текстові повідомлення та матеріали, у яких виправдовувалась збройна агресія РФ проти України.
 
Підозрюваний у своїх дописах підтримував та популяризував дії країни-окупанта у зв’язку із повномасштабним вторгненням в Україну. Поширював російські фейки, закликав до геноциду українців, стверджував, що «українці самі у всьому винні». Також він називав «справедливою декомунізацією» знищення усіх українських ТЕЦ. Крім цього, у своїх дописах підозрюваний принижував та негативно представляв представників органів державної влади та Збройних Сил України.
 
Висновком експертизи підтверджено, що тексти опублікованих матеріалів мають пропагандистський характер та спрямовані на виправдання, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України, а також містять публічні заклики до агресивної війни проти України, геноциду та вчинення терористичного акту.
 
Підозрюваний перебуває під вартою.
 
Нагадаємо, у квітні 2023 року прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно даного громадянина за обвинуваченням у поширенні інформації, яка містить виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України). Судовий розгляд наразі триває.
 
Заходи з викриття злочинної діяльності здійснювалися прокурорами спільно зі слідчими ГУ СБУ в м. Києві та Київській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1098