28.04.2023

У справі щодо мережі псевдореабілітаційних центрів повідомлено про підозру ще трьом фігурантам

    

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури та Дарницької окружної прокуратури м. Києва у кримінальному провадженні щодо мережі псевдореабілітаційних центрів, в яких незаконно утримували громадян, повідомлено про підозру ще трьом особам (ч. 3 ст. 146 КК України).
 
Загалом на теперішній час у межах вказаного кримінального провадження повідомлено про підозру сімом особам - 3 організаторам та 4 виконавцям, дії яких кваліфіковано як такі, що вчинені у складі організованої групи.
 
Як повідомлялося раніше, учасники протиправної діяльності облаштували на території м. Києва та Київської області так звані реабілітаційні центри для лікування нарко- та алкозалежних громадян. Вартість «курсу лікування» становила від 10 до 15 тис грн в місяць.
 
Родичі пацієнтів, будучи введеними в оману, погоджувались на такі умови. Отримавши оплату, представники центрів із застосуванням фізичного та психологічного примусу незаконно забирали «пацієнтів» з їх помешкань та відвозили на «реабілітацію».
 
Там у людей відбирали мобільні телефони та всі особисті речі, обмежували будь-які їхні контакти з рідними та забороняли покидати приміщення. Самі ж приміщення були облаштовані решітками, а з вікон зняті віконні ручки, щоб унеможливити будь-які спроби втечі.
 
«Пацієнтів» утримували протягом тривалого часу без їхньої згоди, без жодних правових підстав та без належної медичної чи психологічної допомоги.
 
Після проведення слідчих дій у так званих «реабілітаційних центрах» 25 осіб звернулися до правоохоронців з заявами про їх незаконне позбавлення волі та утримання проти їх волі протягом тривалого часу.
 
Загалом у закладах перебувало близько п’ятдесяти осіб.
 
Досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі.
 
Викрито протиправну діяльність прокурорами спільно зі слідчими Дарницького УП ГУНП у м. Києві та за оперативного супроводження УМП ГУНП у м. Києві.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1023