31.05.2023

7 500 доларів США за незаконне переправлення військовозобов’язаних через кордон - викрито організатора схеми

                                            

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито та затримано 42-річного чоловіка, який організував канал незаконного переправлення через державний кордон України чоловіків призовного віку (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
Згідно із матеріалами слідства, 42-річний мешканець м. Дніпро, в умовах воєнного стану налагодив схему незаконного переправлення військовозобов’язаних осіб через державний кордон.
 
Так, зловмисники виготовляли підроблені документи про приналежність осіб, бажаючих незаконно перетнути кордон, до благодійних організацій та в подальшому вносили таких осіб у електронну базу «Шлях». Зазначена схема дозволяла ухилянтам виїжджати за кордон нібито у гуманітарних цілях.
 
Вартість послуг ділків становила 7,5 тис. дол. США.
 
При проведенні обшуків, правоохоронцями вилучено два мобільних телефони, грошові кошти, документи та комп’ютерну техніку.
 
На теперішній час організатора схеми затримано у порядку ст. 208 КПК України.
 
Вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру та обрання останньому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
 
Санкція статті передбачає до дев'яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.
 
Слідство триває. Встановлюються інші учасники схеми.
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими СУ ГУНП у м. Києві за оперативного супроводження ДКІБ СБ України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 869