05.06.2023

Судитимуть 16 учасників злочинної організації, які ошукали 63 громадян, обіцяючи роботу в Європі

                                        

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури м. Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно 16 учасників злочинної організації, які тривалий час займались шахрайськими діями під виглядом надання послуг з працевлаштування в Європі (ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 205-1 КК України).
 
Згідно із матеріалами слідства, у березні 2022 року учасники групи розробили спільний план злочинних дій, направлений на заволодіння коштами громадян України, у тому числі вимушених переселенців та біженців, які шукали роботу за кордоном. Для реалізації схеми учасники створювали оголошення про працевлаштування на різних сервісах з пошуку роботи, вакансії знаходились у країнах Європи.
 
Спілкування з потенційними заробітчанами здійснювалося через так званий колл-центр. Після отримання від потерпілих платежу у сумі близько 250 євро, шахраї жодних дій, направлених на працевлаштування громадян не вчиняли, натомість повністю припиняли з ними зв'язок, а отримані кошти привласнювали через фіктивних ФОП.
 
З метою конспірації своєї діяльності злочинці використовували інтернет-месенджери, умовні слова та вигадані нікнейми. Також злочинне угруповання характеризувалося стійким складом учасників з чітким розподілом функцій.
 
Загалом під виглядом послуг працевлаштування українців в Європі шахраї заволоділи коштами 63 потерпілих на суму близько 1 млн гривень.
 
Під час досудового розслідування правоохоронцями проведено понад 30 обшуків за місцем мешкання фігурантів та колл-центрів, вилучено понад 100 одиниць комп’ютерної техніки, мобільні телефони, банківські картки та чорнові записи, які підтверджують протиправну діяльність. Також вилучено понад 1 млн гривень готівкою.
 
Санкція статті передбачає до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Досудове розслідування здійснювалось слідчими СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві за оперативного супроводження відділу протидії кіберзлочинам у м. Києві Департаменту кіберполіції НП України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 854