26.06.2023

За позовом прокуратури скасовано незаконну реєстрацію майнових прав на гідроспоруду, розташовану на острові «Оболонський»

                                                    

Київська міська прокуратура в судовому порядку домоглася скасування незаконного рішення про державну реєстрацію прав на гідроспоруду, розташовану вздовж річки Дніпро у місті Києві за фізичною та юридичною особами.
 
Розголосу у засобах масової інформації набула ситуація щодо реєстрації майнових прав та права власності на низку гідротехнічних споруд, які розташовані уздовж парку «Наталка», на півострові «Собаче гирло», на острові «Оболонський» та в межах прибережних смуг інших водних об’єктів у столиці, за фізичною та комерційною особами.
 
Київська міська прокуратура в ході виконання конституційних функцій встановила факт незаконної реєстрації за третіми особами речових прав на вказані гідротехнічні споруди, право власності на які в силу вимог закону може бути набуте виключно Київською міською радою.
 
Реагуючи на порушення законодавства під час здійснення цих реєстрацій, Київська міська прокуратура у 2022 році заявила до суду позов про визнання недійсним договору купівлі-продажу майнових прав та скасування за фізичною та юридичною особами незаконних реєстрацій прав на гідроспоруду площею 142 980 кв. м, що є фактично площею самого острова «Оболонський» (14,2982 га), на якому здійснюється облаштування зони відпочинку для мешканців столиці за кошти місцевого бюджету.  
 
Завдяки активній позиції Київської міської прокуратури та зібраним доказам Оболонський районний суд міста Києва погодився з доводами прокурора та скасував незаконну реєстрацію прав на зазначену гідроспоруду.
 
Таким чином, з лютого 2022 року судами задоволено 7 позовів органів Київської міської прокуратури щодо скасування незаконних реєстрацій на гідроспоруди площею понад 152 тис. кв м. та вартістю 7,5 млрд грн., що розташовані вздовж річки Дніпро у місті Києві.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 903