03.07.2023

Надавали послуги з анонімізації телефонних дзвінків в Україну – викрито 4 учасників злочинної схеми

                                            

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито протиправну діяльність організованої групи, учасники якої за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення дозволяли користувачам анонімно дзвонити з-за кордону в Україну, у тому числі з території рф (ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 361 КК України).
 
За даними слідства, учасники схеми, використовуючи PROXY та виділені віртуальні сервери (VPS), новітні технології ІР-телефонії та спеціалізоване програмне забезпечення налаштували маршрутизацію міжнародних дзвінків та голосового трафіку, обходячи центри комутації вітчизняних операторів.
 
Таким чином, «ділки» забезпечували з’єднання абонентів різних держав, в тому числі й держави-агресора з абонентами в Україні, маскували джерело генерації телефонних з’єднань на територію України та, як наслідок, створювали в умовах воєнного стану неконтрольовані українськими операторами канали зв’язку.
 
Слід зазначити, що для оренди серверів та номерного ресурсу українських операторів учасники організованої групи використовували підставних осіб з числа соціально незахищених верств населення.
 
На підставі отриманих беззаперечних доказів 4 учасникам злочинного угруповання повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж).
 
Досудове розслідування триває.
 
Викрито протиправну діяльність прокурорами спільно зі слідчими Головного управління Національної поліції у місті Києві за оперативного супроводження Департаменту кібербезпеки СБУ.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 904