04.07.2023

За допомогою фішингу заволоділи 11 млн грн коштів Фонду гарантування вкладів – викрито 12 учасників злочинного угруповання

                                              

За процесуального керівництва прокурорів Печерської окружної прокуратури м. Києва викрито діяльність злочинної організації, учасники якої спеціалізувалися на шахрайському заволодінні грошовими коштами, які перебувають на банківських рахунках громадян. У межах слідства затримано 12 активних учасників злочинної групи.
 
За даними слідства, злочинне угруповання діяло на території міста Києва та Дніпропетровської області.
 
Його учасники використовували фішингові посилання для отримання даних банківських карток громадян та надалі привласнювали гроші з їхніх рахунків.
 
За такою схемою члени угруповання також привласнили кошти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сумі близько 11 млн гривень, які знаходились на рахунку одного з приватних нотаріусів міста Києва та у подальшому повинні були бути перераховані вкладникам одного з ліквідованих банків.   
 
Шахраї обманом змусили нотаріуса розкрити конфіденційні дані, після чого скористалися доступом до його рахунку через онлайн-банкінг.
 
За результатами проведення обшуків за місцем проживання фігурантів правоохоронці також встановили їх причетність до незаконного виготовлення, перевезення та збуту наркотичних засобів. 
 
На даний час усім фігурантам кримінального провадження повідомлено про підозру за ч. 1, 2 ст. 255, ч. 3 ст. 361, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 361, ч. 1 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 1 ст. 317, ч. 3 ст. 307 КК України.
 
Суд за клопотанням прокуратури обрав усім підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без визначення застави.
 
Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.
 
Протиправну діяльність вищевказаного злочинного угрупування викрито прокурорами спільно зі слідчими Печерського управління поліції ГУ НП в м. Києві за оперативного супроводу ДКІБ СБУ.
 
Нагадуємо, що відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1251