07.07.2023

Розкрадання бюджетних коштів на ремонті ліфтів – на організації злочинної схеми викрито керівників комунального підприємства та підрядної фірми

    

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури керівників Комунального підприємства «Дирекція з капітального будівництва та реконструкції «Київбудреконструкція» та підрядної фірми викрито в організації злочинної схеми, спрямованої на розтрату бюджетних коштів, виділених на капітальне будівництво та реконструкцію ліфтів у житлових будинках міста Києва (ч. 5 ст. 191 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, службові особи комунального підприємства, діючи в інтересах суб’єктів господарювання, укладали з ними договори підряду на проведення робіт з реконструкції ліфтів у житлових будинках міста Києва.
 
Підрядники, будучи між собою у змові, через підконтрольні фірми здійснювали закупівлю ліфтів та комплектуючих, після чого поставляли їх комунальному підприємству по ціні, значно вище ринкової. В окремих випадках завищення вартості придбаних ліфтів становило більш ніж на 400 тис. грн. за одну одиницю.
Встановлені на цей час збитки складають понад 1, 3 млн гривень.
 
Крім того, у межах досудового розслідування зафіксовано особисті розмови між працівниками підрядних організацій, відповідно до яких виконавці робіт з ремонту ліфтів були обізнані у встановленні ними неякісного ліфтового обладнання та свідомо припускали можливість виникнення людських жертв під час його експлуатації.
 
20.06.2023 на підставі ухвал суду за місцем роботи та мешкання осіб, причетних до протиправної схеми, проведено понад 20 обшуків.
 
За результатами розслідування директору Комунального підприємства «Дирекція з капітального будівництва та реконструкції «Київбудреконструкція» та керівнику однієї з підрядних організацій повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 КК України. Вирішується питання про обрання їм запобіжних заходів.
 
Наразі триває перевірка інших угод, укладених зазначеними суб’єктами господарської діяльності з метою розтрати бюджетних коштів.
 
Санкція статті передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. 
 
Викрито протиправну діяльність прокурорами спільно з Управлінням стратегічних розслідувань у місті Києві та слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у місті Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 985