13.07.2023

Незаконно заволоділи будівлями та укриттями державного підприємства – викрито дев’ятьох учасників злочинної схеми

                          

За процесуального керівництва Голосіївської окружної прокуратури м.Києва повідомлено про підозру дев’ятьом учасникам злочинної групи, які шахрайським шляхом заволоділи будівлями та укриттями державного підприємства одного з Міністерств України.
 
Згідно з матеріалами слідства, організували протиправну схему двоє жителів м. Києва віком 54 та 41 роки. Один з них, будучи посадовою особою державного підприємства, підшукав об’єкти нерухомого майна, які не використовуються у господарській діяльності цього підприємства.
 
У свою чергу інші учасники злочинної групи підробили документи від імені колишнього директора державного підприємства, які дозволяли відчужити державне майно.
 
На підставі цих документів державний реєстратор здійснив незаконне відчуження державних об’єктів на підставних осіб для подальшого перепродажу.
 
Всього організованою групою відчужено 7 об’єктів державного підприємства загальною площею 1500 м.кв. на суму 24 млн гривень. З них - 5 підвальних приміщень, які використовувалися як укриття, та дві будівлі.
 
На даний час на всі незаконно відчужені об’єкти нерухомості накладено арешт. Вирішується питання про обрання запобіжних заходів учасникам злочинної групи.
 
Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.
 
Підозрюваним інкриміновано шахрайство, підроблення та використання підроблених документів, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах, а також легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2, 3 ст. 28, ч. 3 ст. 362, ч. 3 ст. 209 КК України).
 
Викриття протиправної діяльності здійснювалося прокурорами спільно зі слідчими Голосіївського УП ГУ НП у місті Києві за оперативного супроводження Управління стратегічних розслідування в м. Києва ДСР НП України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 918