25.07.2023

Екснардепу власнику заблокованого проросійського телеканалу повідомлено про підозру

                      

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури заочно повідомлено про підозру колишньому народному депутату України VII і VIII скликань у державній зраді за ведення інформаційно-підривної діяльності проти України та у вчиненні умисних дій, спрямованих на приниження національної честі та гідності (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 161 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну підозрюваний почав активно допомагати РФ в проведенні підривної діяльності проти України.
 
На виконання завдань російських кураторів екснардеп створив та поширив на підконтрольному йому телеканалі, а також каналах відеохостингу «YouTube» деструктивну пропаганду, в якій висловлював проросійські погляди, а також неодноразово брав участь у різних політичних шоу.
 
У вказаних виступах та інтерв’ю підозрюваний поширював російські наративи про те, що в Україні іде «культурна війна та переслідуються інакодумаючі», пропагував ідеї, спрямовані на дискредитацію незалежності нашої держави та необхідності виконання домовленостей з рф.
 
Також екснардеп переконував свою аудиторію у помилковості неправильності та недоцільності теперішнього зовнішнього та внутрішнього політичного курсу України, орієнтованого на євроінтеграцію та вступ до НАТО.
 
Зазначені публікації та відеозаписи активно «розганялися» пропагандистами в інтернеті та соцмережах та були доступними необмеженій кількості користувачів.
 
Вказані дії підозрюваний вчинив умисно на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, інформаційній безпеці України, що охороняється Конституцією та Законами України, чим надав допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України в інформаційній сфері.
 
Згідно з висновком комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, виступи та інтерв’ю підозрюваного є акціями вигідного впливу, які завдають шкоди безпеці України в інформаційній сфері та є формою підривної діяльності проти держави Україна, сприяють російській федерації в підривній діяльності проти України у формі втручання у внутрішню політику України шляхом цілеспрямованого інформаційно-психологічного впливу.
 
Санкція найбільш суворої статті інкримінованих злочинів передбачає покарання від 12 до 15 років позбавлення волі.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБУ України в м. Києві та Київській області за оперативного супроводу СБУ.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури
 

кількість переглядів: 920