25.07.2023

Спричинила збитки АТ «Укрзалізниця» на суму понад 380 тис. грн. на закупівлі новорічної ялинки – посадовиці повідомлено про підозру

    

Солом'янською окружною прокуратурою міста Києва здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом розкрадання коштів АТ «Укрзалізниця» при укладанні договорів на встановлення та прикрашання новорічної ялинки в приміщенні Центрального залізничного вокзалу у місті Києві (ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 364 КК України).
 
Згідно із матеріалами слідства, АТ «Укрзалізниця», з метою проведення новорічних свят на вокзалі станції Київ-Пасажирський, до плану закупівель включено придбання штучної новорічної ялинки.
 
Відповідальною особою, діючи в інтересах третіх осіб та всупереч інтересам служби, допущено низку порушень визначеної законодавством процедури тендерних закупівель, що в подальшому стало підставою для укладання договору на придбання ялинки за 720 тис. грн. з підприємцем, який не є її виробником.
 
Водночас, як встановлено слідством, виробником ялинки є львівське підприємство, а її вартість складає 339 тис. грн.
 
Крім того, за результатами проведення слідчих дій встановлено пов’язаність між собою підприємств, яким направлялись комерційні запити для встановлення оптимального співвідношення вартості та якості ялинки, що у подальшому сприяло вибору переможця тендеру із завищеною ціною.     
 
Зібрані слідством докази та документи, які надані на експертне дослідження, підтвердили завищення вартості придбаної ялинки на суму 380 тис. грн., що констатовано у відповідних висновках експерта.
 
Наразі посадовиці повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем, тобто умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для третіх осіб, використанні службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки за ч. 2 ст. 364 КК України, а також вирішується питання про інкримінування дій, пов’язаних із розкраданням бюджетних коштів, усіх учасників тендерних закупівель.
 
Слідство триває.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими СВ Солом’янського ГУ НП у м. Києві за оперативного супроводження ДСР Національної поліції України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 968