03.08.2023

Ошукали більше 100 потерпілих на «інвестиціях» - повідомлено про підозру групі шахраїв

    

Ювенальними прокурорами Оболонської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру 19–річному молодику, який втягнув неповнолітнього у злочинну діяльність та 4 учасникам злочинної організації за фактом шахрайства вчиненого організованою групою (ч. 4 ст. 190, ст. 304 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний у серпні 2022 року розробив злочинну схему, яка передбачала створення та адміністрування каналів в месенджері «Telegram»: «Орлов инвестиции», «Солидный В.Р.», «Честный господин Орлов», «Делаем деньги вместе».
 
З цією метою, 19–річний підозрюваний створив організовану групу, якою особисто керував. До складу вказаної групи входило, ще 4 осіб, серед яких неповнолітній (2005 року народження).
 
Слідством встановлено, що у вказаних Telegram – каналах пропонувалось отримати надвисокі прибутки від інвестицій у казино. Зловмисники переконували громадян перераховувати свої «інвестиції» на підконтрольні зловмисниками банківські картки. Після цього ділки виводили гроші обманутих вкладників у тінь.
 
З метою видимості дієвості інвестування коштів громадян учасники злочинної групи в месенджері «Telegram» публікували фото та відео файли з відгуками інших громадян, які нібито вже отримали надвисокий прибуток від інвестування.
 
Вказаними злочинними діями зловмисники ошукали більше 100 громадян України.
 
Правоохоронцями проведено 10 обшуків за місцем проживання зловмисників та в їх транспортних засобів. В ході обшуків виявлено та вилучено майже дві сотні SIM-карток, більше 100 банківських карток, 220 тис. гривень, 42 тис. доларів США, телефони, комп’ютерну техніку та чорнові записи шахрайських дій.
 
Наразі, учасникам організованої групи повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 КК України, а організатору злочину за ч. 4 ст. 190, ст. 304 КК України. Організатору та одному з його спільників обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а трьом виконавцям – цілодобовий домашній арешт.
 
Досудове розслідування триває, проводяться всі необхідні слідчі та розшукові дії з метою встановлення інших осіб, які потерпіли від рук злочинців.
 
За клопотанням прокурора судом накладено арешти на все майно підозрюваних.
 
Викриття злочинної діяльності здійснювалося прокурорами спільно з співробітниками управління протидії кіберзлочинам Департаменту кіберполіції Нацполіції України та працівниками Оболонського УП ГУНП у м. Києві.
 
Примітка, якщо хтось став ошуканим через вказанні телеграм канали, просимо звернутися до Оболонської окружної прокуратури міста Києва та Оболонського УП ГУНП у місті Києві.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 803