03.08.2023

Одним з організаторів схеми незаконного переправлення немовлят за кордон виявився колишнім правоохоронцем

    

Правоохоронні органи столиці викрили злочинну організацію з масштабною схемою переправлення новонароджених дітей за кордон під прикриттям сурогатного материнства. Про це повідомив заступник керівника Київської міської прокуратури Олександр Кравець під час спільного брифінгу за участі представників ГУ НП в м. Києві та Державної прикордонної служби України.
 
За словами Олександра Кравця, до злочинної організації входило 12 осіб, з яких 2 співорганізатори та 10 членів. Обидва організатори - керівники медичних клінік Один з них, у минулому - працівник правоохоронного органу. За розподілом обов'язків у 2010-2013 роках відповідав за боротьбу з організованою злочинністю та торгівлею людьми.
 
Інші учасники схеми – працівники згаданих клінік, менеджери, адміністратори та адвокат.
 
«Послуги» надавалися іноземним громадянам, в порушення усіх вимог чинного українського законодавства.
 
Розмір грошової винагороди, яку отримували учасники схеми, складав від 50 до 70 тис. євро за новонароджену дитину, з яких плата сурогатним матерям становила близько 12 тис. євро.
 
«Наразі 12 особам повідомлено про підозру (ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 149, ч. 1 ч. 2 ст. 255 КК України). Четверо осіб отримали її заочно, оскільки перебувають на території Мексики, Іспанії, Німеччини та Франції. П'ятьох людей затримали в порядку ст. 208 КПК України. Троє з них вже співпрацюють з слідством", — розповів Олександр Кравець.
 
За словами помічника Голови Державної прикордонної служби України Андрія Демченко, в межах слідства оперативні співробітники Держприкордонслужби виконали 137 ухвал на проведення негласних слідчо-розшукових дій, що дозволило отримати докази функціонування злочинної організації.
 
На цей час встановлено факти незаконного переміщення за кордон 8 немовлят та попереджено спробу вивозу за кордон ще однієї дитини під час дії воєнного стану. «8 дітей перебувають у Франції», - повідомив на брифінгу заступник начальника - начальник організаційно-методичного відділу слідчого управління ГУНП у Києві Андрій Цирульніков.
 
Наразі прокурори готують запити про міжнародно-правову допомогу для вжиття заходів, направлених на захист прав цих дітей.
 
Слідство у кримінальному провадженні триває.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 846