08.08.2023

Столична прокуратура повернула місту земельну ділянку на Трухановому острові, де планувалося комерційне будівництво

    

Рішенням Господарського суду міста Києва задоволено позов Київської міської прокуратури до приватного підприємства про визнання незаконним та скасування рішення Київради, визнання недійсним договору оренди та повернення земельної ділянки водного фонду площею 0,4 га та вартістю майже 13 млн грн на острові Труханів у місті Києві.
 
Установлено, що Київрада у 2007 році своїм рішенням надала підприємству в оренду на 10 років земельну ділянку в межах прибережної захисної смуги для будівництва та обслуговування комплексу відпочинку з кафе та автостоянкою на острові Труханів у Дніпровському районі міста Києва.
 
Договір оренди земельної ділянки закінчився у 2017 році.
 
Беручи до уваги неналежне виконання умов договору оренди підприємство втратило переважне право на його поновлення.
 
Однак, незважаючи на вказані факти, через 4 роки після закінчення дії договору Київрада прийняла рішення про його поновлення ще на 10 років із визначенням категорії земельної ділянки як земель рекреації.
 
При цьому, територія островів (повністю) має статус та режим використання, передбачений для прибережної захисної смуги та в силу вимог закону повністю відноситься до категорії земель водного фонду, де заборонено будівництво споруд.
 
Проте, всупереч вказаним обставинам Київська міська рада поновила договір оренди землі з орендарем, який втратив переважне право на його поновлення внаслідок неналежного виконання умов договору, та віднесла вільну від забудови земельну ділянку водного фонду на острові Труханів до земель рекреації, розпорядившись нею поза конкурентними засадами.
 
З огляду на викладене, суд погодився з доводами прокурора щодо наявності підстав для визнання незаконним та скасування рішення Київської міської ради, визнання недійсним договору оренди та зобов’язав приватне підприємство повернути територіальній громаді міста земельну ділянку водного фонду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 731