10.08.2023

Збували підроблені ліки для онкохворих - затримано ще одного співучасника злочину

    

За процесуального керівництва Солом’янської окружної прокуратури міста Києва в межах розслідування злочинної схеми збуту на території України фальсифікованих медпрепаратів повідомлено про підозру третьому учаснику злочинної групи (ч. 2 ст. 321-1 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, підроблені лікарські засоби онкологічної групи надходили до України з-за кордону. У подальшому, учасники схеми організовували збут  вказаних препаратів на території Києва та інших міст.
 
Вартість препаратів становила від 13,8 до 23,4 тис. грн за упаковку. Зловмисники приймали замовлення через онлайн форму аптеки та доставляли товар через службу доставки.
 
Відповідно до висновків експерта, склад наданих на дослідження лікарських засобів не відповідає оригінальним та є фальсифікованим.
 
У травні 2023 року за результатами спецоперації правоохоронці викрили двох осіб, причетних до вчинення злочину. Їм повідомлено про підозру та судом обрано запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту.
 
У ході подальшого розслідування була встановлена причетність ще одного співучасника. Зловмисника затримали в порядку ст. 208 КК України. Наразі чоловіку повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
 
У ході обшуків за місцями зберігання лікарських препаратів та в аптеках правоохоронці вилучили значну кількість медичних препаратів, які містять ознаки фальсифікації, сертифікати якості лікарських засобів невідомого походження, чорнові записи, грошові кошти, комп’ютерну техніку, мобільні телефони.
 
Також під час обшуків правоохоронці виявили значну кількість лікарських препаратів російського та білоруського виробництва, які на цей час вилучені з продажу на території Україні.
 
Досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Заходи з викриття схеми проводилися прокурорами спільно зі слідчими СВ Солом’янського управління поліції ГУ НП в м. Києві за матеріалами Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 794