16.08.2023

Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних мереж, підроблення та збут офіційних документів – повідомлено про підозру нотаріусу та помічнику

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру приватному нотаріусу та його помічнику. Їм інкриміновано несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) мереж, що призвели до витоку та підробки інформації, вчиненому повторно, під час дії воєнного стану, а також підроблення офіційних документів, які посвідчуються приватним нотаріусом, і який надає права, з метою його використання іншою особою, а також збут такого документа, вчинений за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 361 КК України).
 
За даними слідства, нотаріус Київського міського нотаріального округу у період з січня 2023 року по липень 2023 року двічі виїжджав за межі території України в напрямку Румунії та Польщі, перебуваючи там по декілька місяців.
 
Будучи за кордоном, нотаріус надав своїй помічниці неправомірні вказівки щодо проведення нотаріальних дій від його імені з використанням бланків, печатки, цифрового підпису нотаріуса, тощо.
 
Помічниця нотаріуса достовірно знаючи, що в зазначений період часу нотаріус знаходився за межами території України, виконувала неправомірні вказівки та здійснювала нотаріальні дії від його імені.
 
Підробивши у вказаний спосіб офіційні документи, фігуранти за грошові кошти надавали нотаріальні послуги клієнтам.
 
Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України. Оперативне супроводження здійснюється працівниками Департаменту кіберполіції Національної Поліції України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 696