30.08.2023

3 тис. доларів США за зняття з військового обліку – судитимуть голову однієї зі столичних ВЛК, його майно під арештом

                                                            

Деснянською окружною прокуратурою міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно одного з завідувачів філії столичного медзакладу, який одночасно займаючи посаду голови військово-лікарської комісії вимагав та одержав неправомірну вигоду за оформлення довідки про непридатність до військової служби з виключенням з обліку (ч. 3 ст. 368 КК України), а також у придбанні та зберіганні бойових припасів без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України).
 
Згідно з матеріалами обвинувачення, на початку січня 2023 року військовозобов’язаний громадянин України, маючи певні хвороби, звернувся в один з медичних закладів столиці щодо проходження військово-лікарської комісії з подальшим виключенням з військового обліку військовозобов’язаних.
 
У свою чергу, завідувач медзакладу, який на той час одночасно займав посаду голови військово-лікарської комісії, повідомив, що незалежно від наявних захворювань військовозобов’язаного, довідка про його непридатність до військової служби з виключенням з обліку буде видана виключно за умови передачі  3 тис. доларів США.
 
У ході контролю за вчинення злочину посадовця затримали після одержання 3 тис. доларів США за оформлення вищезгаданих документів.
 
У ході проведення обшуків в службовому кабінеті затриманого виявили 35 тис. доларів США, а за адресою проживання ще 55 тис. доларів США. Також за місцем його мешкання були виявлені 89 набоїв калібру 5,45х39 мм, які останній придбав та зберігав без передбаченого законом дозволу.
 
За клопотаннями окружної прокуратури забезпечено накладення арешту на майно обвинуваченого, а саме на грошові кошти у сумі 90 тис. доларів США, автомобіль Audi Q7 2014 року випуску, а також на дві квартири у Печерському районі м. Києва з метою забезпечення їх подальшої спеціальної конфіскації у дохід держави.
 
На теперішній час відносно обвинуваченого діє запобіжний захід у вигляді застави.
 
Санкція інкримінованої статті передбачає покарання до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років, з конфіскацією майна.
 
Заходи із викриття правопорушення проводились прокурорами Деснянської окружної прокуратури міста Києва спільно з співробітниками 2 відділу 3 управління Головного управління Департаменту захисту Національної державності Служби безпеки України та Деснянським управлінням поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 976