27.09.2023

Столична прокуратура через суд зобов’язала власника будинку-пам’ятки на Андріївському узвозі укласти охоронний договір

                           

Київською міською прокуратурою постійно вживаються заходи представницького характеру спрямовані на захист інтересів держави у сфері охорони культурної спадщини.
 
Встановлено, що у власності комерційної структури перебуває Прибудинковий будинок на Андріївському узвозі, 18 у місті Києві, який є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення. 
 
Проте, власник будівлі з 2011 року ухиляється від укладення охоронного договору на пам’ятку, що ставить під загрозу збереження автентичності будівлі.
 
У зв’язку з цим, Київська міська прокуратура звернулася до адміністративного суду з позовом про зобов’язання власника укласти охоронний договір на вказану пам’ятку з уповноваженим органом охорони культурної спадщини.
 
Рішенням Київського окружного адміністративного суду позов прокурора задоволено.
 
Довідково: Прибутковий будинок 1891 року зведений за проектом відомого Київського архітектора Андрія - Фердінанда Краусса, розташований на червоній лінії забудови однієї з найдавніших вулиць міста, на території пам’ятки містобудування національного значення «Замкова гора – Андріївський узвіз» IX-XIII ст. та державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Будинок цегляний, двоповерховий, складної конфігурації у плані. Архітектура будинку вирішена у неоренесансних формах. У приміщеннях на стелях зберігся первісний ліпний декор.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1198