28.09.2023

Столичні правоохоронці спільно з чеськими колегами викрили злочинну організацію, учасники якої ошукали громадян ЄС на десятки мільйонів гривень

                                

У межах міжнародного співробітництва українські правоохоронці разом з Національною агенцією по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки провели масштабну спецоперацію щодо затримання учасників злочинної організації.
 
За процесуального керівництва Київської міської прокуратури трьом організаторам та п’ятьом виконавцям повідомлено про підозру в участі у злочинній організації та шахрайстві (ч. 4 ст. 190, ч. 1, ч. 2 ст. 255 КК України).
 
За даними слідства, злочинна організація діяла на території України з 2021 року. Їі учасники використовували «фішинг» та привласнювали кошти з рахунків громадян Чехії, Польщі й інших країн ЄС.
 
Кіберполіція та слідчі встановили, що злочинна організація діяла на території України з 2021 року. Їі учасники використовували «фішинг» та привласнювали кошти з рахунків громадян Чехії, Польщі й інших країн ЄС.
 
З метою масштабування злочинної діяльності та конспірації організатори залучали учасників найчисельнішої низової ланки – «воркерів» через закритий Телеграм-канал.
 
Своїх жертв обирали на чеських торгівельних інтернет-майданчиках.
 
Так звані «воркери» вели листування з продавцями різноманітних товарів. Надалі, домовившись про умови купівлі-продажу, вони переконували своїх співрозмовників перейти за фішинговими посиланнями, які імітують сторінки онлайн-сервісів для оплати товарів чи послуг.
 
Отримавши від потерпілих дані їх банківських карток, підозрювані здійснювали переказ коштів на підконтрольні організаторам банківські картки.
 
27 вересня 2023 року українськими правоохоронцями спільно з колегами з Чеської Республіки проведено 29 одночасних обшуків в офісах угруповання, за адресами проживання учасників схеми у м. Києві, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській, Тернопільській та Чернігівській областях. Під час обшуків вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, 6 автомобілів, 75 тис доларів США та інші речові докази, що свідчать про злочинну діяльність
 
За результатами слідчих дій трьох організаторів та п’ятьох виконавців затримано в порядку ст. 208 КПК України.
 
Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
 
Тривають заходи щодо встановлення інших учасників угруповання для притягнення їх до відповідальності
 
Досудове розслідування здійснюється слідчим управлінням ГУ НП в м. Києві за оперативного супроводу Департаментом кіберполіції Нацполіції України та сприяння Національної агенції по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1946