28.09.2023

Українські та чеські правоохоронці розповіли деталі спецоперації з викриття масштабної шахрайської схеми, в якій постраждали громадяни ЄС

                                         

У четвер, 28 вересня, під час спільного брифінгу в Київській міській прокуратурі учасники міжнародної слідчої групи розповіли деталі спецоперації з викриття та затримання організаторів та виконавців шахрайської схеми, у якій постраждали громадяни ЄС.
 
Участь у брифінгу взяли представники столичної прокуратури, Департаменту кіберполіції Нацполіції України, СУГУ НП в м. Києві та Національної агенції по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки.
 
Як повідомив начальник управління Київської міської прокуратури Дмитро Власов, злочинна організація діяла на території України з 2021 року.
 
Її учасники дистанційно, за допомогою «фішингу»,привласнювали кошти з рахунків громадян Чехії, Польщі й інших країн ЄС.
 
Своїх жертв обирали на чеських торгівельних інтернет-майданчиках.
 
Організатори через телеграм-канали залучали так званих «воркерів», які складали найчисельнішу низову ланку злочинного угруповання та видавали себе за клієнтів.
 
Потерпілі отримували від них посилання на сайт, який імітує сторінку для оплати товарів чи послуг. Після цього дані банківських карток потерпілих викрадалися, а гроші – привласнювалися учасниками схеми.
 
«Розмір грошової винагороди, яку отримував «воркер», складав 30 відсотків від суми виведених коштів», повідомив Дмитро Власов.
 
Лише з лютого 2023 року організатори з використанням платіжних систем, криптогаманців та незаконних обмінних пунктів отримали майже 1 мільйон доларів США прибутків.
 
Для знешкодження угруповання у рамках міжнародного співробітництва було створено спільну слідчу групу за участі правоохоронців Чеської Республіки.
 
За словами начальника Департаменту кіберполіції Нацполіції України Юрія Виходця, у межах слідства оперативники виявили великі «call-центри», які діяли на території столиці та інших регіонів України та були створені для обкрадання іноземних громадян, зокрема Республіки Чехія.
 
Вказана оперативна інформація була передана чеським правоохоронцям, які оперативно прибули до України для участі у слідчих діях.
 
Як повідомив т.в.о. заступника начальника слідчого управління ГУНП у м. Києві Яків Мельник, 27 вересня українські правоохоронці спільно з чеськими колегами провели масштабні обшуки у м. Києві, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській, Тернопільській та Чернігівській областях.
 
Під час слідчих дій вилучили майже 60 ноутбуків, комп’ютерну техніку, десятки мобільних телефонів, 75 тис. доларів США, банківські та сім-картки, 6 автомобілів та робочі записи.
 
Троє організаторів та п’ятеро виконавців були затримані. Їм повідомлено про підозру та вирішується питання про обрання запобіжних заходів.
 
Наразі у кримінальному провадженні тривають активні слідчі дії для встановлення всіх учасників шахрайської схеми.
 
Присутні на брифінгу співробітники Національної агенції по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки Ян Бачковський, Мартин Матерна та Янда Вацлав подякували українським правоохоронцям за плідну співпрацю, завдяки якій вдалося знешкодити злочинну організацію, яка завдавала великої шкоди громадянам Чеської Республіки та інших країн ЄС.



Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1189