05.10.2023

Столична прокуратура відсудила у забудовника 19 га охоронюваних земель біля озера Вирлиця вартістю понад 1 млрд гривень

     

Північний апеляційний господарський суд у повному обсязі задовольнив позов Київської міської прокуратури про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою площею 19,72 га, що розташована на просп. Миколи Бажана та  вул. Ревуцького (в районі озера Вирлиця) у Дарницькому районі м. Києва.
 
Вартість земельної ділянки становить понад 1 млрд гривень.
 
Як встановили прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури та Дарницької окружної прокуратури міста Києва, земельну ділянку, яка ще з 1994 року зарезервована під заповідання як цінна природна територія, що має значну рекреаційну цінність, Київрада відвела приватній структурі під будівництво торговельно-розважального та офісно-виставкового комплексу.
 
Прокурори довели у суді, що спірна ділянка знаходиться в межах прибережної захисної смуги озера Вирлиця та в межах його акваторії, а її відведення відбулося, у тому числі, за рахунок водної гладі озера.
 
У зв’язку з цим надання цієї землі під комерційну забудову є грубим порушенням земельного та водного законодавства.
 
Суд апеляційної інстанції повністю погодився з доводами прокурора та задовольнив позов повністю: визнано незаконним рішення Київради, недійсним договір оренди землі та зобов’язано товариство звільнити земельну ділянку з приведенням у придатний для використання стан.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 928