06.10.2023

Зусиллями столичної прокуратури комерційна установа поверне до бюджету понад 28, 6 млн грн безпідставно набутих коштів - Верховний Суд ухвалив остаточне рішення у справі

    

Київська міська прокуратура відстояла свою позицію у Верховному Суді та домоглася ухвалення остаточного рішення у справі щодо стягнення з комерційної установи на користь Держави понад 28, 6 млн грн безпідставно набутих коштів.
 
Під час виконання конституційних функцій прокурори столичної прокуратури встановили порушення інтересів держави під час виділення бюджетних коштів суб’єкту господарювання.
 
Так, Міністерство аграрної політики та продовольства України за  відповідною бюджетною програмою виділило комерційній структурі кошти державного бюджету на компенсацію витрат на придбання садивного матеріалу (саджанців горіху).
 
Разом з цим, встановлено, що вказані державні кошти підприємство отримало всупереч вимог законодавства (без належних правових підстав). 
 
У зв’язку з цим, прокурор звернувся з позовом до Господарського суду міста Києва про стягнення з комерційної структури зазначених коштів.
 
Справа розглядалася судами неодноразово.
 
Суд першої інстанції у квітні 2023 року необґрунтовано відмовив в задоволені позову прокурора. Однак, Північний апеляційний господарський суд в липні поточного року погодився з доводами прокурора, скасував рішення суду першої інстанції та стягнув з комерційної установи до державного бюджету понад 28,6 млн грн.
 
Недобросовісною комерційною установою вказане рішення апеляційного суду оскаржено в касаційному порядку.
 
У ході розгляду касаційної скарги Верховний Суд врахував позицію прокурорів Київської міської прокуратури та підтвердив законність рішення суду апеляційної інстанції про стягнення до державного бюджету зазначених коштів.
 
Таким чином суд найвищої судової інстанції поставив у цій справі крапку.
 
На даний час триває виконання судового рішення, спрямоване на реальне повернення вказаних коштів до державного бюджету.
 
Слід зазначити, що повернення безпідставно набутих грошових коштів в умовах збройної агресії російської федерації проти України та дії воєнного стану несе надважливе значення. У час, коли аграрному сектору економіки завдано значної шкоди, знищено та пошкоджено велику кількість сільськогосподарських насаджень та посівів, спрямування державою такої суми коштів на допомогу аграріям сприятиме відновленню аграрного виробництва та їхньому розвитку.
 
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1228