09.10.2023

Понад 1 млн грн збитків через службову недбалість – судитимуть службовців відділу кібербезпеки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України

                                                            

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури міста Києва до суду передано обвинувальний акт щодо двох посадовців Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України за обвинуваченням у службовій недбалості, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом громадським інтересам (ч. 2 ст. 367 КК України).
 
 Обвинувачені - начальник та головний спеціаліст відділу кібербезпеки Департаменту цифрової трансформації та електронних публічних послуг Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.
 
Згідно з матеріалами слідства, вказані службові особи, будучи відповідальними за кіберзахист об’єктів критичної інфраструктури, не інсталювали та своєчасно не використали програмне забезпечення для захисту від кібератак, на яке було витрачено понад 2 млн грн бюджетних коштів.
 
За користування програмним забезпеченням у період, в якому воно не було інстальовано і не використовувалося, сплачено понад 1 млн грн, чим завдано матеріальної шкоди Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України на відповідну суму.
 
Крім того, внаслідок згаданих дій допущено хакерську атаку, яка зашкодила нормальному функціонуванню інформаційно-комунікаційним системам Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.
 
Прокурором у кримінальному провадженні пред’явлено цивільний позов в інтересах держави з метою відшкодування завданої кримінальним правопорушення шкоди, а також накладено арешт на нерухоме майно фігурантів.
 
Досудове розслідування здійснювалося Шевченківським управлінням поліції ГУ НП в м. Києві за оперативного супроводження Департаменту кіберполіції НП України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 793