12.10.2023

Верховний Суд погодився з касаційною скаргою Київської міської прокуратури та залишив в силі законне рішення суду першої інстанції про стягнення до бюджету столиці понад 3,5 млн грн штрафних санкцій

                              

Київською міською прокуратурою під час виконання представницьких повноважень встановлено порушення інтересів держави у зв’язку із постачанням  комерційною установою автомобілів швидкої допомоги неналежної якості місту.
 
Так, за результатами проведеної публічної закупівлі за бюджетні кошти в умовах світової пандемії COVID-19 між Комунальною організацією «Київмедспецтранс» та комерційною установою було укладено договір поставки спеціалізованого санітарного транспорту екстреної медичної допомоги.
 
Разом з цим під час експлуатації швидких, встановлено, що в порушення умов договору недобросовісним суб’єктом господарювання поставлені автомобілі швидкої неналежної якості, оскільки використання апаратів штучної вентиляції легень за межами зазначених транспортних засобів було технічно неможливо.
 
Слід вказати, що вказані автомобілі швидкої є реанімобілями, які призначені для перевезення пацієнтів у тяжкому або критичному стані, а відсутність вказаних складових унеможливлювало їх використання за функціональним призначенням.
 
З урахуванням критичної ситуації з COVID 19, яка в більшості випадків вимагала медичних працівників швидкого підключення пацієнта до апарату ШВЛ для кисневої підтримки при ослабленні дихання або зупинці дихання. Використання апарату ШВЛ з можливістю підключення поза межами автомобіля швидкої є вкрай важливим, через те, що інколи лічені хвилини впливають на те, чи зможуть медики врятувати пацієнта, чи у зв’язку з втратою часу на транспортування хворого до автомобіля час буде втрачено.
 
За даними медіа - в місті Києві було зареєстровано 345256 випадків інфікування COVID-19, що перевищує 10 % населення міста, з яких 9620 - померли.
 
У зв’язку з цим, Київською міською прокуратурою до Господарського суду Київської області у 2021 році пред’явлено позов в інтересах територіальної громади про стягнення із комерційної установи штрафних санкцій за неналежне виконання умов договору.
 
Справа розглядалась судами неодноразово.
 
За активної позиції прокурорів Київської міської прокуратури у справі, Господарський суд Київської області в березні поточного року погодився з доводами прокурора та задовольнив позов, стягнувши з недобросовісного постачальника швидких штрафні санкції в сумі понад 3, 6 млн грн.     
 
Однак, Північний апеляційний господарський суд скасував законне та обґрунтоване рішення суду першої інстанції та безпідставно відмовив у позові прокурора. 
 
Дане рішення суду апеляційної інстанції оскаржено Київською міською прокуратурою до Верховного Суду.
 
У ході розгляду касаційної скарги, Верховний Суд погодився з позицією, викладеною в касаційній скарзі Київської міської прокуратури, зокрема щодо того, що справа становить значний суспільний інтерес та підтвердив законність рішення суду першої інстанції про стягнення до місцевого бюджету вказаних коштів та нарешті поставив крапку у справі.
 
На даний час вживаються заходи, спрямовані на реальне виконання судового рішення з метою повернення коштів до бюджету столиці.
 
Відтак Київська міська прокуратура відстояла та продовжує захищати  інтереси територіальної громади столиці шляхом спонукання недобросовісних комерційних структур належним чином виконувати взяті на себе зобов’язання перед громадою, оскільки в силу положень статей 3, 49 Конституції України людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 632