18.10.2023

Видавали себе за військовослужбовців та ошукували людей на продажі генераторів – судитимуть організовану групу

    

Дарницька окружна прокуратура м. Києва скерувала до суду обвинувальний акт відносно організатора та трьох виконавців шахрайської схеми заволодіння грошовими коштами громадян, вчиненому повторно, у складі організованої групи (ч.ч. 2, 4 ст.190 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, організував схему неодноразово судимий 33-річний чоловік, який у той час утримувався в Київському СІЗО. Він також залучив до злочину ще трьох співкамерників.
 
У період з листопада 2022 року по лютий 2023 року в умовах масштабних проблем з електропостачанням через російські обстріли учасники групи через мобільний телефон розміщували у соцмережі оголошення про продаж генераторів.
 
Отримавши від покупців передоплату у розмірі від 2 до 10 тис. грн., зловмисники обіцяли відправити товар до певної дати. Затримку у відправці фігуранти пояснювали тим, що вони начебто є військовослужбовцями, яких терміново відправили у «гарячі точки». У подальшому ділки припиняли з покупцями зв’язок.
 
За наведеною схемою зловмисники встигли ошукати чотирьох потерпілих.
 
У межах слідства правоохоронці провели обшуки за місцями утримання фігурантів у двох виправних установах та у Київському слідчому ізоляторі, а також у осіб, на картки яких перераховувалися грошові кошти.
 
За результатами слідчих дій слідством здобуто докази протиправної діяльності учасників організованої групи.
 
Санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими Дарницького УП ГУ НП у м. Києві за оперативного супроводу ДСР Нацполіції України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 695