24.10.2023

На Київщині викрили нарколабораторію з щомісячним обігом у 5 млн грн та затримали її організаторів

    

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури міста Києва викрито 2 чоловіків, які організували на території Вишгородського району Київської області нарколабораторію та склад для зберігання виготовленої продукції, а також налагодили збут психотропних речовин на території України (ч. 3 ст. 307 КК України).
 
За даними слідства, фігуранти розробили план виробництва, зберігання та подальшого збуту психотропних речовин та збували «товар» партіями у різні регіони України через один з закритих телеграм-каналів.
 
Під час обшуку за місцем розташування «лабораторії» в одному з гаражних приміщень садибної ділянки правоохоронці вилучили близько 3 кг альфа ПВП, 2 кг амфетаміну, 200 літрів різних прекурсорів, лабораторний посуд та інше приладдя для виготовлення психотропних речовин, знаряддя та засоби для їх зважування та фасування, мобільні телефони, комп’ютери тощо.
 
Загальна вартість вилучених речовин складає понад 3 млн гривень, щомісячний обіг від «наркобізнесу» - понад 5 млн гривень.
 
З метою приховання злочинної діяльності чоловіки підпалили будинок та гараж, на території якого перебувала лабораторія, однак це не завадило правоохоронцям вилучити предмети протиправної діяльності.
 
Фігурантів затримали в порядку ст. 208 КПК України та повідомили про підозру у вчиненні інкримінованих злочинів. Наразі вирішується питання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та накладення арешту на вилучене майно.
 
Одночасно розпочато досудове розслідування за фактами використання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів та організація і утримання місць для їх незаконного виготовлення (ч. 3 ст. 313, ч. 2 ст. 317 КК України).
 
Наразі вилучені речовини та предмети направлені для проведення експертиз.
 
Викрито злочинну діяльність прокуратурами спільно зі слідчими СВ Шевченківського УП ГУНП в м. Києві, УБН ГУ НП в м. Києві та силової підтримки бійців ППОП 1 ГУ НП у м. Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 560