26.10.2023

6 тис. доларів США за фальшиві діагнози для ухилянтів – в організації схеми викрито завідувача відділення столичної клініки

    

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито завідувача психіатричного відділення однієї зі столичних медичних клінік на одержанні неправомірної вигоди за встановлення фіктивної інвалідності ухилянтам (ч. 2 ст. 368, ч. 1 ст. 366 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, підозрюваний налагодив схему отримання неправомірної вигоди з чоловіків призовного віку за фальсифікацію медичних документів, що підтверджували нібито наявність у них тяжких захворювань.
 
Фальшиві діагнози надавали підстави для встановлення вказаним особам групи інвалідності та визнання їх непридатними для військової служби. Таким чином усувалися перешкоди для перетину ними державного кордону України.
 
Вартість послуги з виготовлення пакету медичних документів становила 6 тис. доларів США з особи.
 
При цьому оформлювалося перебування такої особи на стаціонарному лікуванні та проходження нею усіх необхідних діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів. Фіктивні відомості також вносилися у базу «eHealth».
 
У ході контролю за вчиненням злочину правоохоронці задокументували весь процес підготовки фіктивних медичних документів для чоловіка призовного віку, на підставі яких він отримав висновок МСЕК про непридатність до військової служби через інвалідність.
 
У межах слідства правоохоронці провели обшуки за місцем роботи фігуранта, а також у приміщенні МСЕК, під час яких вилучили грошові кошти, чорнові записи щодо «пацієнтів», а також документи щодо непридатності до військової служби чоловіків, що видавалися після початку повномасштабного вторгнення.
   
За клопотанням прокурора підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Його також відсторонено від посади.
 
Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до злочинної схеми.
 
Викрито протиправну діяльність прокурорами спільно з слідчими СУ ГУНП у м. Києві, за оперативного супроводу ГУ СБУ в АР Крим.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 703