26.10.2023

Розкрадання 32 млн грн на виплатах «мертвим душам» - ексдиректору столичної ритуальної служби та його спільниці повідомлено про підозру

    

Київською міською прокуратурою повідомлено про підозру колишньому директору Спеціалізованого комбінату підприємств комунально-побутового обслуговування у неодноразовому заволодінні бюджетними коштами територіальної громади м. Києва в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану, а також його спільниці - колишній працівниці зазначеного підприємства, в тому числі, в легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3, ч. 4, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, директор, призначений на посаду розпорядженням Київського міського голови, протягом 2020-2023 років організував злочинний механізм розкрадання коштів столичної громади, до якого залучив колишню працівницю вказаного підприємства та інших невстановлених на даний час осіб.
 
Посадовець надавав вказівки підлеглим вносити до табелів обліку робочого часу неправдиві дані з приводу присутності на робочому місці осіб, які формально займали посади прибиральників.
 
Вказані особи не виконували свої обов’язки та ніколи не перебували на робочому місці.
 
На теперішній час слідством встановлено 23 особи, на банківські рахунки яких незаконно нараховувались бюджетні кошти, у тому числі під час перебування останніх за кордоном.
 
Банківські картки фіктивних працівників перебували у розпорядженні директора комунального підприємства та його спільників. Упродовж майже 4 років, в тому числі, в умовах воєнного стану, учасники схеми знімали з карток кошти через банкомати та розпоряджалися ними на власний розсуд.
 
Злочинними діями цих осіб територіальній громаді м. Києва завдано збитки на загальну суму майже 32 млн грн.
 
Обставини, які стали предметом досудового розслідування, були виявлені в ході проведення обшуків, за результатами яких отримано докази заволодіння бюджетними коштами, що підтверджено судовими експертизами.
 
25.10.2023 директор ритуальної служби звільнений з займаної посади.
 
Він визнав вину в інкримінованих йому злочинах та дає викривальні показання на інших співучасників.
 
Також ним відшкодовано майже 16 млн гривень завданої шкоди.
 
Тим часом його спільниця, розуміючи настання для неї подальших юридичних наслідків, після проведення обшуків подарувала своїй дочці дві квартири в м. Києві та приватний будинок із земельною ділянкою в Київській області. Одну з цих квартир, вартістю близько 4 млн грн, за версією слідства, підозрювана незаконно придбала у лютому 2023 року за кошти, отримані злочинним шляхом.
 
З метою забезпечення відшкодування завданої шкоди, прокурор невідкладно звернувся до суду із клопотаннями про арешт всього зазначеного майна, які слідчим суддею задоволено у повному обсязі.
 
За клопотаннями прокурорів Київської міської прокуратури обом підозрюваним обрано запобіжні заходи.
 
Ексдиректору КП, який сприяє слідству у розкритті злочинів, обрано особисте зобов’язання. Його спільниці суд першої інстанції обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням застави у сумі 800 тис. грн, яку підозрювана внесла.
 
Прокурор, не погодившись із визначеним розміром застави, подав апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді.
 
Суд апеляційної інстанції задовольнив скаргу прокурора та збільшив розмір застави до 3, 2 млн грн., у зв’язку з чим, підозрювану знову взято під варту в залі суду.
 
Досудове розслідування триває та здійснюється СУ ГУ НП у м. Києві за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.
 
Оперативне супроводження здійснює УСР в м. Києві ДСР НП України.
 
Примітка: відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 565