07.11.2023

Прокуратура повернула територіальній громаді столиці землі ландшафтного заказника місцевого значення «Совська балка»

                            

Солом’янська окружна прокуратура міста Києва домоглася у суді повернення столичній громаді земельної ділянки водного фонду по вулиці Петра Радченка у м. Києві, що входить в охоронну зону об’єкту природно-заповідного фонду - ландшафтного заказника місцевого значення «Совська балка» та парку відпочинку «Совський парк».
 
Вартість земельної ділянки становить понад 390 млн грн.
 
Прокурори звернулися до Господарського суду з позовом до суб’єктів господарювання про усунення перешкод у володінні та розпорядженні цією земельною ділянкою.
 
Суд повністю погодився з доводами прокурора та наданими на їх підтвердження доказами про здійснення на охоронюваних землях самовільного будівництва нежитлових споруд та незаконної реєстрації права власності на них.
 
Загальновідомо, що використання земель природно-заповідного фонду є обмеженим. Спірна територія становить особливе природоохоронне значення для району, є невід’ємним елементом екосистеми та перебуває під охороною держави. При цьому вказана земельна ділянка Київрадою у власність чи користування будь-яким фізичним чи юридичним особам не передавалась.
 
Враховуючи викладене, рішенням Господарського суду м. Києва позовні вимоги прокурора задоволено повністю: скасовано державну реєстрацію самовільно збудованих об’єктів та зобов’язано товариство повернути земельну ділянку столичній громаді з приведенням у належний стан шляхом знесення цього майна.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 503