17.11.2023

Прокуратура повернула у власність громади землю на горі Юрковиця, на якій планували незаконне будівництво

                                  

За позовом Шевченківської окружної прокуратури міста Києва виконано рішення суду та повернуто у власність столичної громади земельну ділянку, розташовану в межах пам’ятки національного значення «Городище і могильник ІХ-ХІІІ ст. на Лисий горі (Юрковиця)».
 
Встановлено, що зловмисник з метою самовільного заняття земельної ділянки по вул. О. Шмідта, що розташована в межах пам’ятки національного значення – «Городище і могильник ІХ-ХІІІ ст. на Лисий горі (Юрковиця)» та внесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, зареєстрував на підставних осіб право власності на будинок, начебто розташований на цій ділянці. Для цього він використав підроблене рішення одного з районних судів м. Києва
 
Враховуючи те, що земельна ділянка історико-культурного призначення вибула з комунальної власності внаслідок злочинних дій та всупереч волі територіальної громади, задля її збереження та недопущення протиправної забудови прокуратура звернулася до суду з позовною заявою про повернення земельної ділянки у власність громади.
 
Після тривалого судового розгляду справи, який затягувався представниками відповідача, Шевченківський районний суд міста Києва, з яким погодились апеляційний та касаційні суди, прийняв законне та справедливе рішення, задовольнивши позовні вимоги окружної прокуратури в повному обсязі. Судом визнано недійсними договори дарування неіснуючого будинку та зобов’язано відповідача повернути земельну ділянку, прибравши незаконно встановлений паркан.
 
Наразі спільними зусиллями прокуратури та Департаменту територіального контролю міста Києва КМДА капітальний паркан, яким відповідач обмежив доступ громади до землі, демонтовано.
 
Крім того, триває судовий розгляд кримінального провадження за обвинуваченням особи, яка, використовуючи підроблені документи, протиправно заволоділа землею, чим вчинила злочини, передбачені ст. 197-1 та 358 КК України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 664