24.11.2023

У столиці викрито «детективне агентство», учасники якого здійснювали незаконне стеження за громадянами

                                    

За процесуального керівництва Святошинської окружної прокуратури міста Києва викрито та припинено діяльність так званого «детективного агентства», учасники якого здійснювали протиправне стеження за громадянами з використанням спеціальних технічних засобів та незаконно збували інформацію з державних та правоохоронних баз даних (ч. 2 ст. 361-1, ч. 3 ст. 362 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, учасники «детективного агентства» за грошову винагороду здійснювали приховане стеження за громадянами України шляхом візуального спостереження та слідкування за маршрутами пересування осіб.
 
До переліку послуг агентства також входило надання інформації з державних та правоохоронних баз даних.
 
Вартість послуг «детективів» щодо надання інформації з баз даних (АРМОР, РАЦС, НАІС, АРКАН) становила від 600 доларів США.
 
У свою чергу, невстановлені особи, зловживаючи своїм службовим становищем за грошову винагороду здійснювали перевірку потрібних фізичних осіб за наявними базами даних та передавали отриману інформацію «детективу».
 
У ході досудового розслідування правоохоронці провели ряд обшуків, за результатами яких задокументовано протиправну діяльність вказаних осіб.
 
Одному з фігурантів повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 362 та ч. 2 ст. 361-2 КК України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
 
Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності усіх причетних осіб.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими СВ Святошинського УП ГУНП в м. Києві за оперативного супроводу Бучанського МРВ ГУ СБУ в м. Києві та Київській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вирок
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 435