28.11.2023

Органи столичної прокуратури відсудили на користь громади дві квартири у центрі столиці

        

Шевченківська окружна прокуратура міста Києва та Київська міська прокуратура у судовому порядку повернули територіальній громаді міста Києва дві квартири у центрі столиці вартістю понад 3 млн грн, які за законом належать до відумерлої спадщини.
 
Власником вказаних квартир був самотній киянин, який помер у 2014 році, не маючи спадкоємців. Після смерті чоловіка належне йому житло мало б перейти до комунальної власності як відумерла спадщина.
 
Однак, як встановило слідство, через рік після поховання чоловіка до державних органів почали надходити заяви від різних осіб про прийняття спадщини, оскільки всі вони начебто проживали разом із померлим. Зокрема, в результаті шахрайських дій на підставі незаконного договору дарування з використанням підробленого паспорту вищевказані квартири у 2016 році перейшли у власність фізичної особи.
 
З метою відновлення порушених прав територіальної громади окружна прокуратура заявила позов до Шевченківського районного суду м Києва про скасування державної реєстрації права власності на вказані квартири.
 
Надалі за наслідками первинного розгляду справи по суті Шевченківський районний суд міста Києва у 2022 році, відмовив у задоволенні позову через начебто пропущення прокурором строків позовної давності.
 
Не погоджуючись з таким рішенням, Київська міська прокуратура внесла апеляційну скаргу, яку апеляційний суд задовольнив, чим відновив права киян на спірне майно. Рішення апеляційного суду одразу набрало законної сили.
 
Крім того, за фактом шахрайського заволодіння вказаними квартирами триває досудове розслідування.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 610