08.12.2023

Прокурори на захисті державних інтересів: До бюджету столиці стягнуто понад 3,6 млн грн штрафних санкцій за поставку «швидких» неналежної якості

                                              

Коментують: начальник відділу представництва інтересів держави у бюджетній сфері Київської міської прокуратури Валерія Лелиця, прокурор відділу представництва інтересів держави у бюджетній сфері Київської міської прокуратури Данило Дергунов.
 
Київська міська прокуратура у межах представницьких повноважень виявила порушення інтересів держави під час придбання для потреб столиці вкрай необхідних карет швидкої допомоги.
 
Цей факт мав місце в розпал світової пандемії COVID-19, коли життя та здоров’я громадян потребували особливого захисту з боку державних інституцій.
 
Прокурори встановили, що комунальна організація «Київмедспецтранс» за результатами публічної закупівлі уклала договір з комерційною установою на поставку 7 одиниць спеціалізованого санітарного транспорту екстреної медичної допомоги.
 
На виконання умов договору «швидкі» поставили у березні 2020 року. До складу кожної мало входити відповідне медобладнання, у тому числі портативний апарат штучної вентиляції легень для дорослих, дітей та новонароджених.
 
Загальна вартість автомобілів швидкої допомоги, які закупили за бюджетні кошти, становила майже 20 млн грн.
 
Під час їх експлуатації виявлено, що недобросовісний суб’єкт господарювання, порушуючи умови договору, поставив спецавтомобілі неналежної якості, оскільки використання апаратів ШВЛ за їх межами було технічно неможливим.
 
Слід зазначити, що ці «швидкі» є реанімобілями, які призначені для перевезення пацієнтів у тяжкому або критичному стані, а відсутність необхідних складових унеможливлювала їх використання за функціональним призначенням.
 
Критична ситуація з COVID 19 у більшості випадків вимагала від медиків якнайшвидшого підключення пацієнта до апарату ШВЛ для кисневої підтримки при ослабленні або зупинці дихання. Його портативність була вкрай важливою, адже інколи лічені хвилини впливали на порятунок пацієнта, а втрата часу на транспортування хворого приводила до непоправних наслідків.
 
Столична прокуратура відреагувала на виявлені порушення – у 2021 році пред’явила позов в інтересах територіальної громади про стягнення із комерційної установи штрафних санкцій за неналежне виконання умов договору.
 
Справа неодноразово розглядалась судами.
 
За активної позиції прокурорів у справі Господарський суд Київської області в березні 2023 року задовольнив позов та стягнув з постачальника «швидких» понад 3,6 млн грн штрафу.
 
Верховний Суд у жовтні цьогоріч підтвердив законність рішення суду першої інстанції та поставив крапку у справі.
 
Наразі судове рішення реально виконано, а кошти повернуто до бюджету столиці.
 
Київська міська прокуратура відстояла та продовжує захищати інтереси громади столиці. Цей приклад має стати застереженням для недобросовісних комерційних структур. А також спонукати їх виконувати взяті на себе зобов’язання перед громадою належним чином, оскільки в силу положень статей 3, 49 Конституції України людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.
 
За даними медіа, у Києві було зареєстровано 345 256 випадків інфікування COVID-19, що перевищує 10 % населення міста, з них 9620 людей померли від хвороби.
 
Відео тут ➡ YouTube
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 665