14.12.2023

За втручання столичної прокуратури Верховний Суд скасував незаконні судові рішення, якими позбавлено охоронного статусу пам’ятку «Комплекс споруд магазинів» у Чернігівській області

         

У ході реалізації конституційних повноважень Київська міська прокуратура виявила судове рішення, яким за позовом недобросовісного власника скасовано наказ Міністерства культури та інформаційної політики України та виключено з Державного реєстру нерухомих пам’яток України Комплекс споруд магазинів, початку XX століття по вул. Станіслава Прощенка (колишня вул. Московська) у місті Ніжин, Чернігівської області.
 
Реагуючи на очевидне порушення законодавства про охорону культурної спадщини, Київська міська прокуратура оскаржила незаконні судові рішення, включно до найвищої судової інстанції.
 
Верховний Суд погодився з доводами прокурора про те, що позивачем не доведено наявність у нього права власності на весь комплекс пам’ятки місцевого значення, а також наявність підстав для виключення пам’ятки з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
 
З огляду на вказані обставини, Верховний Суд скасував судові рішення у справі та направив її на новий розгляд до суду першої інстанції.
 
Зазначимо, що вказаний об’єкт культурної спадщини відіграє визначну містобудівну роль для центральної частини міста Ніжина завдяки створенню фасадної площини вулиці. Архітектура фасадів «Комплексу» складається з 8 будівель та витримана у формах так званого «Цегляного стилю». Комплекс споруд магазинів, є цікавим прикладом ансамблевого підходу при створенні групи будівель торговельного призначення.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 586