19.12.2023

Прокуратура через суд вимагає укласти охоронний договір на будинок- пам’ятку по вул. Петра Сагайдачного

                                               

Подільська окружна прокуратура міста Києва в судовому порядку вимагає від фізичної особи укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини національного значення – «Жилий будинок XVIII-XIX ст.», розташований на вул. Петра Сагайдачного, 27 (літ. Б) у Подільському районі столиці.
 
Вказаний будинок є частиною садиби Балабух, історія якої відома з кінця 18 сторіччя та пов'язана з впливовою на той час родиною кондитерів. Будинок занесений до переліку пам’яток архітектури національного значення.
 
У спорудах садиби Балабух містилися: фабрика з виготовлення сухого варення, магазин з його продажу та житло власників ділянки. Після пожежі 1811 року на Подолі й перепланування вулиць, будинок опинився у глибині подвір'я, переорієнтованого на заново прокладену вул. Олександрівську. З придбанням садиби сім’єю Балабух будинок перетворили на флігель.
 
Зважаючи на виняткову оригінальність архітектурного стилю, цей об’єкт має беззаперечну культурну цінність.
 
Проте, власник будівлі понад 13 років ухиляється від укладення охоронного договору, що фактично позбавляє об’єкт культурної спадщини гарантій захисту, передбачених пам’яткоохоронним законодавством та потенційно ставить його під загрозу руйнування або знищення.
 
За таких обставин Подільська окружна прокуратура міста Києва звернулась до Київського окружного адміністративного суду із позовом до власника споруди про зобов’язання укласти з уповноваженим органом охорони культурної спадщини охоронний договір на вказаний об’єкт культурної спадщини.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 488