25.12.2023

Прокуратура повернула у розпорядження столичної громади 17 га землі вартістю понад 700 млн грн

         

Набрало законної сили рішення суду за позовом Київської міської прокуратури про скасування державної реєстрації права оренди товариства на земельну ділянку, яка була здійснена за відсутності правовстановлюючих документів на землю.
 
Нагадаємо, у квітні 2023 року Господарський суд міста Києва підтримав позицію Київської міської прокуратури щодо незаконної реєстрації за приватним товариством права оренди земельної ділянки по вул. Промисловій у Голосіївському районі міста Києва площею майже 17 га вартістю понад 700 млн грн.
 
Установлено, що приватне товариство у березні 2020 року, більш ніж через рік після припинення йому права оренди землі Київрадою, без будь-яких правових підстав здійснило реєстрацію права користування (оренди) на зазначену земельну ділянку. Та у подальшому, у зв’язку з набуттям права власності на промислову базу загальною площею 155 кв.м, здійснило державну реєстрацію змін права користування (оренди) на земельну ділянку за іншим товариством.
 
Вказані реєстрації дії були здійснені з порушенням вимог чинного законодавства, оскільки будь-яких рішень про передачу в оренду вказаної земельної ділянки, після припинення права користування нею Київська міська рада не приймала. Також право оренди не могло перейти від одного товариства до іншого, у зв’язку з набуттям права власності на промислову базу, оскільки попередній власник майна не був законним користувачем земельної ділянки.
 
З огляду на викладене, зазначені дії створили перешкоди територіальній громаді міста Києва у користуванні та розпорядженні комунальною землею.
 
Завдяки зібраним належним та допустимим доказам щодо незаконної державної реєстрації права оренди комунальної земельної ділянки, а також активній позиції прокурорів Київської міської прокуратури Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення Господарського суду міста Києва про задоволення позову прокуратури.
 
Таким чином, вказане рішення суду першої інстанції набрало законної сили та підлягає виконанню.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 585