03.01.2024

Українському ексчиновнику повідомлено про підозру у державній зраді

                                           

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури громадянину України повідомлено про підозру у державній зраді та розпалюванні національної ворожнечі і ненависті (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 161 КК України).
 
За даними слідства, колишній український чиновник після звільнення з державної служби у 2014 році почав позиціонувати себе як «політексперт» та автор видань, в яких вихваляв агресивну політику кремля щодо України.
 
Після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, підозрюваний  неодноразово відвідував окуповане м. Луганськ, де займався громадською діяльністю на шкоду національним інтересам нашої держави.
 
У вересні минулого року він відвідував рф. Там підозрюваний особисто зустрічався з одним із керівників 5-ї служби фсб рф, який координував його інформаційно-підривну діяльність проти України.
 
За вказівкою куратора через соціальні мережі та пропагандистські медіа він оприлюднював спеціально підібрану, недостовірну та упереджену інформацію щодо ситуації в Україні. Розпалював національну ворожнечу, виправдовував відкриту збройну агресію рф проти України, а також окупацію країною-агресором східних регіонів України та АР Крим.
 
Згідно висновків експертиз дії підозрюваного є такими, що покликані цілеспрямовано впливати на окремі групи населення України, розпалювати міжетнічні та міжконфесійні конфлікти, та можуть бути спрямовані на надання організаціям рф або їхнім представникам допомоги у проведенні підривної діяльності на шкоду державній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України.
 
У ході обшуку за місцем проживання підозрюваного вилучено предмети з російською символікою, посвідчення члена комуністичної партії, медалі, спеціальні відзнаки рф.
 
За клопотанням прокурора йому обрано запобіжний захід - тримання під вартою без визначення розміру застави.
 
Досудове розслідування та оперативний супровід здійснює СУ ГУ СБУ в м. Києві та Київській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 652