18.01.2024

Від 5 до 8 тис. дол. США за фальшиві діагнози для ухилянтів – трьох фігурантів викрито в організації схеми

                                 

За процесуального керівництва Деснянської окружної прокуратури м. Києва викрито та повідомлено про підозру двом чоловікам та жінці у сприянні в усуненні перешкод у незаконному переправленні військовозобов’язаних осіб через державний кордон України, вчиненому за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, зловмисники розробили механізм фальсифікації документів, що засвідчували нібито наявність у військовозобов’язаних чоловіків тяжких захворювань.
 
Зокрема фігуранти сприяли ухилянтам у проходженні фіктивної військово-лікарської комісії та отриманні завідомо неправдивих висновків про непридатність до військової служби, оформленні фіктивних груп інвалідності у медичних установах міста Києва.
 
У подальшому сприяли в отриманні тимчасових посвідчень військовозобов’язаних про непридатність до військової служби з виключенням з обліку у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки м. Києва та Київської області.
 
Фальшиві діагнози надавали підстави для визнання цих чоловіків тимчасово непридатними для військової служби, усуваючи таким чином їм перешкоди для перетину державного кордону України.
 
Вартість послуги з виготовлення фальсифікованих медичних документів становила від 5 до 8 тис. доларів США з особи.
 
У межах слідства правоохоронці провели низку обшуків за місцями мешкання фігурантів, а також у медичних установах міста Києва та територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки Київської області.
 
Наразі встановлюється причетність співробітників медичних установ міста Києва та військовослужбовців до сприяння у реалізації вищевказаної протиправної схеми.
 
Санкція статті передбачає до дев’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.
 
Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.
 
Викрито протиправну діяльність прокурорами спільно з слідчими Деснянського УП ГУНП у м. Києві за оперативного супроводження співробітників 3 управління ГУ «Д» ДЗНД СБ України
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 806