22.01.2024

Столичні правоохоронці спільно з чеськими колегами викрили масштабну злочинну організацію, учасники якої ошукали десятки громадян Чехії на 1,5 млн крон

         

Українські правоохоронці у межах міжнародного співробітництва в рамках роботи спільної слідчої групи JIT «Victory» з правоохоронними органами Чеської Республіки провели другий етап масштабної спецоперації щодо затримання учасників злочинної організації.
 
За результатами двох етапів спецоперації за процесуального керівництва Київської міської прокуратури 4 організаторам та 13  виконавцям повідомлено про підозру в участі у злочинній організації, шахрайстві та несанкціонованому втручанні в роботу електронних комунікаційних мереж ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4, ч. 5 ст. 190, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 361 КК України.
 
За даними слідства, злочинна організація діяла в Києві з травня 2022 року. Її учасники створили мережу фішингових «сall-центрів» і ошукали понад 20 громадян Чехії на 1,5 млн крон, що еквівалентно понад 2 млн грн.
 
Своїх жертв зловмисники обирали на чеських торгівельних інтернет-майданчиках.
 
З метою масштабування злочинної діяльності та конспірації організатори залучали учасників найчисельнішої низової ланки – «воркерів» – через закритий Телеграм-канал.
 
Так звані «воркери» вели листування з продавцями різноманітних товарів. Надалі, домовившись про умови купівлі-продажу, вони переконували своїх співрозмовників перейти за фішинговими посиланнями, які імітують сторінки онлайн-сервісів для оплати товарів чи послуг.
 
Отримавши від потерпілих дані їх банківських карток, підозрювані здійснювали переказ коштів на підконтрольні організаторам банківські рахунки.
 
У вересні 2023 року пройшов перший етап спецоперації. В межах міжнародного співробітництва за процесуального керівництва Київської міської прокуратури кіберполіцейські Києва та Дніпропетровщини, слідчі поліції Києва спільно з колегами з Національної агенції по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки припинили діяльність злочинного угруповання.
 
Правоохоронці провели 29 обшуків, вилучили докази протиправної діяльності, зокрема комп’ютерну техніку і мобільні телефони та затримали трьох організаторів та п’ятьох виконавців злочинів. Їм повідомлено про підозру за ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4,  ч. 5 ст. 190, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 361 КК України та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою та домашнього арешту.
 
Завдяки аналізу інформації, що містилася у вилученій техніці, слідчі встановили ще одного організатора «схеми» та вісьмох його спільників.
 
17 січня 2024 року правоохоронці провели другий етап спецоперації, в рамках якої здійснено 12 обшуків у належних фігурантам приміщеннях на території Києва та Дніпропетровської області. Вилучено мобільні телефони, банківські картки, комп’ютерну техніку, чорнові записи та інші речові докази, що свідчать про злочинну діяльність. Ще одного з організаторів та вісьмох виконавців затримали в порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання про обрання ним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.
 
Окрім цього, затриманим у вересні 2023 року учасникам вказаної злочинної організації повідомили про нову підозру за ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4,  ч. 5 ст. 190, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 361 КК України.
 
Санкція статей передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Слідство триває.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчим управлінням ГУ НП в м. Києві за оперативного супроводу Департаменту кіберполіції Нацполіції України та сприяння Національної агенції по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 477