31.01.2024

Ошукали на «інвестиціях» більше 100 потерпілих - судитимуть групу шахраїв

                            

Ювенальними прокурорами Оболонської окружної прокуратури міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно організатора та 4 учасників злочинної групи за фактом шахрайства, вчиненого організованою групою (ч. 4 ст. 190, ст. 304 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, 19-річний обвинувачений у серпні 2022 року розробив злочинну схему ошукування громадян, яка передбачала створення та адміністрування каналів в месенджері «Telegram» під назвами: «Орлы инвестиции», «Солидный В.Р.», «Честный господин Орлов», «Делаем деньги вместе».
 
Надалі молодик створив організовану групу, до складу якої увійшли ще 4 осіб, у тому числі неповнолітній (2005 року народження).
 
Через вказані Telegram-канали учасники схеми пропонували потенційним клієнтам отримати надвисокі прибутки від інвестицій у казино. Вони переконували громадян перераховувати гроші на підконтрольні їм банківські картки, після чого виводили кошти ошуканих людей та привласнювали їх.
 
Задля створення видимості ефективності свого «проєкту» учасники злочинної групи публікували в Telegram-каналах фото та відео з начебто позитивними відгуками інших громадян, які нібито вже отримали надвисокий прибуток від інвестування.
 
Злочинними діями зловмисники ошукали більше 100 громадян України на загальну суму 400 тис. гривень.
 
Під час розслідування правоохоронці провели 10 обшуків за місцями проживання зловмисників та в їхніх транспортних засобах. За результатами обшуків вилучено майже дві сотні SIM-карток, більше 100 банківських карток, 220 тис. гривень, 42 тис. доларів США, телефони, комп’ютерну техніку та чорнові записи.
 
Дії організатора групи кваліфікували за ч. 1 ст. 304, ч. 4 ст. 190 КК України, інших 4 учасників організованої групи - за ч. 4 ст. 190 КК України.
 
Наразі обвинувальний акт скеровано до суду. У ході досудового розслідування підозрювані відшкодували потерпілим майнову шкоду на суму більше ніж 200 тис. гривень.
 
Досудове розслідування здійснювалось співробітниками Оболонського УП ГУНП у м. Києві за оперативного супроводження управління протидії кіберзлочинам у м. Києві Департаменту кіберполіції Нацполіції України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 555