05.02.2024

Незаконно переоформила майно російської підсанкційної корпорації «Росатом» – судитимуть державного реєстратора

           

Подільська окружна прокуратура міста Києва скерувала до суду обвинувальний акт відносно державного реєстратора Департаменту з питань реєстрації КМДА за обвинуваченням у незаконній реєстрації права власності нежитлового приміщення у Подільському районі міста Києва підсанкційної компанії-резидента рф (ч. 2 ст. ст. 367 КК України).
 
Слідством встановлено, що російська державна корпорація «Росатом» через підконтрольну компанію володіла нежитловим приміщенням у Подільському районі міста Києва площею понад 1000 кв. м. та вартістю понад 55 млн гривень.
У межах слідства на вказане приміщення судом накладено арешт та його передано в управління АРМА. Крім того, рішенням РНБО до корпорації «Росатом» запроваджено санкції, у тому числі, у вигляді блокування активів.
 
Таким чином, вказане приміщення підлягало подальшій націоналізації відповідно до Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності російської федерації та її резидентів».
 
З метою унеможливлення націоналізації майна резидента рф група осіб на замовлення підсанкційної компанії з використанням підроблених документів намагалась переоформити право власності на приміщення на підконтрольне підприємство з ознаками фіктивності.
 
Державний реєстратор Департаменту з питань реєстрації КМДА через службову недбалість проігнорувала наявну в реєстрі інформацію про обтяження у вигляді арешту на дане приміщення та незаконно провела державну реєстрацію права власності на нового фіктивного власника, чим спричинила шкоду державним інтересам на понад 55 млн. гривень.
 
У ході слідства забезпечено повернення вказаного приміщення державі.
 
Як повідомлялося раніше, у жовтні 2023 року Подільська окружна прокуратура міста Києва вже скерувала до суду обвинувальний акт відносно двох мешканців міста Києва, які намагалися заволодіти вказаним приміщенням та були затримані у приміщенні приватного нотаріуса. Їх обвинувачують у замаху на шахрайство  та використанні підроблених документів (ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190, ч. ч. 3, 4 ст. 358 КК України).
 
Заходи з викриття протиправних дій проводилися прокурорами спільно зі слідчими Подільського УП за оперативного супроводження УСР в Київській області ДСР НП України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 377