14.02.2024

Оболонська окружна прокуратура міста Києва через суд вимагає розірвати договори на користування надрами 4 родовищ глини у Закарпатській області

                                          

Господарським судом міста Києва відкрито провадження за 4 позовними заявами Оболонської окружної прокуратури міста Києва щодо визнання недійсними результатів, проведених Державною службою геології та надр України аукціонів, за наслідками яких укладено низку договорів купівлі-продажу спеціальних дозволів на користування надрами.
 
Прокурори встановили, що у вересні 2022 року через електронний портал Prozorro проводилися 4 аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами чотирьох родовищ глини на території Закарпатської області. Організатором аукціонів виступила Державна служба геології та надр України.
 
Учасники 4 аукціонів вчинили антиконкурентні узгоджені дії, а саме: використовували одну ІР-адресу, надавали один одному фінансову допомогу для здійснення господарської діяльності, у тому числі, з метою оплати участі в аукціоні. 
 
Виявлені прокуратурою порушення чинного законодавства також підтверджені Адміністративною колегією Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України та зафіксовані у відповідних рішеннях.
 
У зв'язку із виявленими порушеннями Оболонська окружна прокуратура міста Києва подала до Господарського суду міста Києва 4 позови про визнання недійсними: результатів аукціонів, договорів купівлі-продажу спеціальних дозволів на користування надрами. 
 
Також прокуратура просить застосувати правові наслідки недійсності правочинів, встановивши, що гроші, сплачені переможцями аукціонів у розмірі 15 млн гривень за придбання спеціальних дозволів на користування надрами є стягнутими в дохід держави.
 
Судовий розгляд справ триває.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 414