15.02.2024

У Києві від імені нотаріуса засвідчувала документи його помічниця: обох судитимуть за незаконні дії

         

Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно приватного нотаріуса та його помічниці. Їх обвинувачують у несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних (автоматизованих) мереж, що призвело до витоку та підробки інформації, вчиненому повторно, під час дії воєнного стану, а також підробленні офіційних документів, які посвідчуються приватним нотаріусом, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 358, ч. 5 ст. 361, ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 361 КК України).
 
За даними слідства, нотаріус Київського міського нотаріального округу з січня 2023 року по липень 2023 року двічі виїжджав за кордон через територію Румунії та Польщі, користуючись паспортом громадянина Румунії. За кордоном чоловік перебував по кілька місяців.
 
Перебуваючи за межами України, нотаріус надав своїй помічниці неправомірні вказівки проводити нотаріальні дії від його імені з використанням бланків, печатки, цифрового підпису нотаріуса. 
 
Тобто нотаріальні послуги клієнтам від імені нотаріуса незаконно надавала його помічниця. Такі дії є підробленням офіційних документів, адже засвідчувати документи від імені нотаріуса помічниця не має права.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України. Оперативне супроводження -  працівниками Департаменту кіберполіції Національної Поліції України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 468