15.02.2024

Прихована оренда державних приміщень зі збитками у понад 1,1 млн грн - повідомлено про підозру колишньому гендиректору “Київського інституту автоматики”

        

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру колишньому виконувачу обов’язків Генерального директора Державної науково-виробничої корпорації «Київський інститут автоматики» за фактом розтрати бюджетних коштів у особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).
 
Слідством встановлено, що колишній посадовець ДНВК «Київський інститут автоматики» розуміючи, що процес надання в оренду державного майна є тривалим та вимагає оформлення значної кількості погоджувальних документів, вирішив обійти законний порядок. До того ж він розумів, що 70% орендної плати перераховується до державного бюджету, і лише 30 % отримує балансоутримувач.
 
Відтак, протягом 2020 – 2021 років посадовець надав в приховану оренду приміщення Інституту, уклавши з орендарями договори зберігання майна замість договорів оренди. Таким чином він отримував оплату за оренду приміщень у розмірі 100 % замість 30 %, як це було б у разі укладення договорів оренди.
 
В результаті вказаних дій до державного бюджету України не сплачено понад 1,1 млн гривень.
 
Під час обшуків вилучено копії документів, що підтверджують незаконну діяльність, зокрема і перелік орендарів приміщень.
 
Санкція статті передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими СУ УП ГУНП у м. Києві за оперативного супроводу ДКП НП України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 382