16.02.2024

Заперечував збройну агресію рф – повідомлено про підозру блогеру, що втік до рф і там закликав до повалення законної влади в Україні

         

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру 38-річному громадянину України, який, перебуваючи на території рф, поширював в інтернеті матеріали із виправдовуванням збройної агресії проти України, а також заклики до насильницької зміни конституційного ладу та до захоплення державної влади (ч. 2 ст. 436-2, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 109 КК України).
 
Слідством встановлено, що блогер, який також є головою однієї із заборонених рішенням РНБО політичних партій, напередодні повномасштабного вторгнення рф залишив територію України та переїхав на постійне місце проживання до Москви.
 
В росії, використовуючи месенджер «Telegram», підозрюваний поширював матеріали, у яких виправдовував збройну агресію рф проти України, а також популяризував дії країни-окупанта у зв’язку із повномасштабним вторгненням в Україну. Його Telegram-канал має 520 тисяч підписників,  YouTube - канал - понад 50 000 тисяч. Ці ресурси він використовував для поширення антиукраїнських заяв. 
 
Крім того, в рф підозрюваний організував так звану «ініціативну групу зі скликання зборів українського народу». Ця група «проголосила» «Народне представництво» єдиним законним представником українського народу, «позбавила» чинного Президента України владних повноважень, закликала правоохоронців та держслужбовців перейти на їх бік.
 
Висновками експертизи підтверджено, що висловлювання підозрюваного в опублікованих матеріалах мають пропагандистський характер та спрямовані на заклики до насильницької зміни конституційного ладу та виправдовування збройної агресії рф проти України.
 
Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в м. Києві та Київській області.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 334