16.02.2024

Перетворили земельну ділянку у Солом’янському районі на сміттєзвалище - повідомлено про підозру керівнику «Київавтодору» та екскерівнику КП «ШЕУ»

       

За процесуального керівництва Солом’янської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру керівнику комунальної корпорації «Київавтодор» та екскерівнику комунального підприємства «Шляхо-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Солом’янського району м. Києва» у службовій недбалості та забрудненні земельної ділянки в Солом’янському районі міста Києва (ч. 2 ст. 239, ч. 2 ст. 367 КК України).  
 
За даними слідства, керівник КК «Київавтодор» внаслідок несумлінного ставлення до своїх службових обов’язків, допустив, що підконтрольне підприємство – КП «ШЕУ Солом’янського району міста Києва» фактично перетворило земельну ділянку на стихійне сміттєзвалище.
 
Внаслідок порушення норм екологічного законодавства та відсутності дієвого контролю з боку «Київавтодору», протягом 2022-2023 років співробітники КП «ШЕУ Солом’янського району міста Києва», за вказівкою свого керівника, вивозили металобрухт, тверді побутові відходи, пластик та автомобільні шини на земельну ділянку, що не призначена для накопичення сміття.
 
Вивіз відходів на цю ділянку здійснювався, незважаючи на чинні договори між КП «ШЕУ Солом’янського району» та низкою підприємств, що надають послуги з утилізації відходів та вивезення сміття на спеціально облаштовані полігони.
 
Земельна ділянка, яку фактично перетворили на сміттєзвалище, повинна використовуватися КП «ШЕУ Солом’янського району» м. Києва виключно для накопичення снігу, вивезеного з вулиць міста.
 
Звезення на цю земельну ділянку будівельних та промислових відходів призвело до її засмічення відходами та забруднення хімічними речовинами, що створило небезпеку для довкілля.
 
Згідно проведеного спеціалістами Державноі екологічноі інспекціі Столичного округу розрахунку, забрудненням і засміченням земельної ділянки заподіяно тяжкі наслідки на суму близько 278 млн грн.
 
Досудове розслідування здійснюють слідчі Солом’янського управління поліції ГУ НП в м. Києві за оперативного супроводження Управління стратегічних розслідувань в місті Києві. 
 
Пресслужба Київської міської прокуратури
 
 

кількість переглядів: 492